Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

20.1.14
3


Stereogram

je dvojrozmerný stereo obrázok, ktorý pomocou zobrazovacej metódy a nášho vizuálneho vnímania vytvára priestorový efekt. Klasický stereogram tvoria dva obrázky. 
Všetko, čo je v týchto obrázkoch identické sa javí v 3D pohľade v jednej - základnej rovine (obrázok dolu - rámik a kvety). Časti obrázku, posunuté voči sebe doprava, alebo doľava - vytvárajú hĺbku. Plávajú nad rovinou, alebo sa do nej vnárajú. Najväčšmi vzdialené body v stereo obrázkoch sa zobrazia vo videnom 3D obrázku najďalej. V tomto prípade je to slnko a najťažšie ho "spojíte" v jeden objekt. Zosúladiť body v obrázku sa dá iba do vzdialenosti medzi očami. Pre takýto stereo obrázok platí: čím je menší, tým je ľahšie viditeľný v imaginárnom 3D.
Závisí ale na druhu pohľadu: Môžete 3D obrázok "nájsť" preškuľovaním pred obrázkom, alebo paralelným rozostreným pohľadom niekde do diaľky. Ak ovládate obe techniky, zistíte, že vnorené obrázky sa pri zmene pohľadu vynoria.

Princíp je v tom, že pri pozorovaní priestoru okolo nás používane obe oči, každé má iný uhol snímania. Oči vyšlú signál cez CNS do mozgu, kde sa obraz spojí  a preto vidíme priestorovo. Pri nazeraní na stereogram naše vizuálne vnímanie oklameme, keďže každým okom zaostríme na inú časť obrázku.

Ak si chcete vyskúšať zostrojiť stereogram, ako prvé odporúčam použiť znaky kódovacieho systému ASCII. Medzerníkom na klávesnici jednoducho objekty posuniete. 




A ako sa naučiť na stereogram pozerať?
Pomaly sa rozostreným zrakom odďaľujte od obrázku, rozdvojený obraz sa vám v jednom momente spojí v tretí obrázok, ktorý sa vynorí v strede. Opatrne naň zaostrite a objaví sa 3D efekt.


Autostereogram 

je stereogram, ktorý tvorí iba jeden obrázok. Jeho základná rovina je tvorená z opakujúcich sa blokov. Určitým posunom jeho častí docielime hĺbku obrazu. Pri tomto zobrazení ľavé a pravé oko striedavo sníma opakujúce sa bloky a vytvorí v mozgu 3D ilúziu. Pozorný čitateľ z ukážky ľahko zistí, ako som docielila vnáranie a vynáranie panáčika z obrázku:



Úvodná animácia zobrazuje 4 kroky, panáčik je v základnej rovine, potom pred ňou zasa v nej a za ňou. Treba sa samozrejme pozerať na ňu ako na stereogram.

Veľa šťastia pri hľadaní nových rozmerov :)

(*_*)



Rača - Vypálenisko a hladné laňky



Koľko motýľov vzlietlo?




Čo Ti odkazujem?






3 komentárov:

  1. Objavil som! Ale svojho času, ešte začiatkom 90ych rokov boli v roznych časopisoch zverejnene farebne 3D obrazky. Pri fixacii akoby za ten obrazok sa ukazala 3D projekcia objektu, ktora tam nebola pri bežnom pozorovaní vidno.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. http://www.koniny.ic.cz/zabava/index_Page333.htm

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Farebné stereogramy vznikajú spojením 2 obrázkov, program ich pomocou algoritmu vygeneruje do jedného. Môžu byť vytvorené náhodnými bodmi, alebo opakujúcimi sa vzormi. Vznikajú tam v 2D okom nečitateľné posuny a prekrytie, preto som zvolila jednoduchú ukážku pomocou ASCII - princíp je ten istý.

    Ak si chcete vytvoriť svoj 3D obrázok, k dispozícii je online program na internete http://flash-gear.com/stereo/
    Stačí niečo jednoduché nakresliť, vybrať farebnú škálu a kliknúť na DONE (hotovo).

    OdpovedaťOdstrániť