Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

19.6.14
5
Horvátov kríž, určite ho máte všetci v pamäti, ako ho zachytil historik - pán Ľudovít Havlovič. Stojí popri asfaltovej ceste na Biely kríž, povyše Slalomky. Toho času je už v dezolátnom stave, po víchrici znova postavený a labilne zdrôtovaný, ukrytý v kroví.


(foto Ľudovít Havlovič)

Kríž bol osadený na mieste tragickej udalosti, ktorá sa odohrala vo februári v roku 1948. Cestou domov z lyžovačky pri horárni Biely kríž, zahynul Ivan Horvát, študent prvého ročníka medicíny, na vyčerpanosť a podchladenie. V tom čase to bola len cestička - chodník pre peších a v zime pre lyžiarov. Terajšia cesta bola vybudovaná až pre Javorník. Prvý kríž sa nachádzal na mieste udalosti - na pôvodnom chodníku aj s tabuľkou o základných údajoch. 
Z rodiny Ivana Horváta už nikto nežije. 
(zdroj: Ľudovít Havlovič)

Po čase sa stal Horvátov kríž dôležitým orientačným bodom a dodnes sa nachádza skoro v každej turistickej mape.


Zreštaurovať mu už nepomôže, skôr vytvoriť nanovo. Oslovila som nášho račianskeho sochára Karola Križanoviča, či by nebol ochotný vysekať kríž, hodný tohto miesta - súhlasil. Cenu materiálu, práce aj s osadením vyčíslil na 150 €.
Na vybavenie povolenia prisľúbil pomoc poslanec MZ Michal Drotován.
Otázkou je prefinancovanie kríža. Môže Rača poskytnúť peniaze na jeho obnovu, alebo sa to vyrieši formou zbierky? Reálna bude asi druhá verzia :)

Bolo by smiešne zbierať takú nízku sumu na účet, tak to vyzbieram fyzicky. Od každého, kto bude ochotný prispieť, zoberiem pár drobných. Zoznam darcov s príspevkami uverejním na racan.sk, keď bude nový kríž osadený.

Tak som zvedavá, ako sa s tým Pán sochár popasuje a s čím nás prekvapí :)


gabusa.slivova@gmail.com


ZBIERKA JE UKONČENÁ




5 komentárov:

  1. Gabika, rada sa pridám, lebo je to jeden z mnohých kamienkov v historickej mozaike našej obce. Nemal by chýbať, nemal by sa vytratiť. D.Luknárová

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujeme, už mám prisľúbenú, časť aj vyzbieranú - asi tretinu z ceny :)
    gabika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak, peniaze sa podarilo vyzbierať veľmi rýchlo, všetkým patrí veľké poďakovanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzbieralo sa navyše 41€, niektoré peniaze prišli už po ukončení zbierky. Dá sa za ne urobiť tabuľka s príbehom udalosti, alebo úprava okolia kríža. Všetko vyčíslim na záver. Ďakujeme všetkým, čo prispeli, každého s výškou €daru zverejním v príspevku o novom kríži.
    Menovite: Marek Sliva, Matej Sliva, Marián Brieda, Červenkovci, Gálikovci, Jozef Oravec (Koki), Peter Bednárik (Otlak), Michal Huňavý (Huňo), Luboš Bednarič (Bebe), Daniel Sajko (Zajo), Rudo Berešík (Guma), Peter Janžo (Peťo), Janka Hlasná, Ján Hricko, Peter Sarkoci, Michal Drotován Mgr., Matúš Ferenčík Mgr., Lucia Scibranyová, Milan Lapin Doc. RNDr., Peter Netri.
    Ak ste ešte niekto poslali peniaze a nie ste v zozname, prosím ozvite sa, ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Posledný darca: Dobroslava Luknárová. Spolu sa vyzbieralo 201 €. Peniaze som odovzdala Karolovi Križanovičovi. Kríž bude osadený v auguste, dátum ešte upresním.

    OdpovedaťOdstrániť