Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

23.8.13
4

Odtrhol som kvetinu - zvädla. Chytil som motýľa - zomrel. Až potom som pochopil, že krásy sa možno dotýkať iba srdcom.
John Lennon








































































Ľuľkovec zlomocný - v roku 2012 rástol provokačne pod Veľkou Baňou pri frekventovanom chodníku ako mohutný krík. Tento rok sa značne rozmnožil.
Celá rastlina je prudko jedovatá. Na prvý pohľad sa javí veľmi chutne. Dospelý by to snáď nechutnal, ale deťom stačia 3 bobule k smrteľnej otrave - môžu si ho pomýliť s čučoriedkou, hlavne tie naše mestské, tak pozor. Otrava sa začína halucináciami, nepravidelným tepom a následným zastavením dýchania. Protijed existuje. 




4 komentárov:

  1. Na svahu Velkej Bane, na lesnej ceste, ktora prechadza plochou, kde bol v roku 2010 polom, rastlo minuly rok Licidlo americke, ktore ma krasne cierne plody a udajne sa pouzivalo na farbenie vina, ako nam napisal botanik pan jozef dusicka
    29.10.2012

    Dobry den,
    mala by to byt rastlina Phytolacca americana,Licidlo americke.Kedysi sa vytazkami z neho prifarbovali napr. vina...ked je to v Raci.
    S pozdravom Dusicka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, nie som v tomto odborník :), tak som si to našla na webe: Phytolacca americana má ozaj veľmi podobné plody, ale rastie na jednom strapci:
    http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Phytolacca+americana

    Rastlinu z fotky som sledovala od jej rastu, krásnych ružovo - fialových zvončekov, po čierne plody. Možno sa mýlim, ale všetko mi poukazovalo na to, že je to Ľuľkovec.
    http://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDu%C4%BEkovec_zlomocn%C3%BD

    Dnes som bola po dlhšej dobe v lese a budem musieť upraviť text pod fotkou, oproti minulému roku sa rastlina rozmnožila a lemuje značnú časť asfaltovej cesty pod Veľkou Baňou. Neviem, či sa tým niekto zaoberá a zvažuje, či to tam môže byť?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Drobná krása iba po členky,
    občas ani okom nezavadíš.
    Však pozri, aká čarovná -
    modelka? Víla? Princezná?
    Zohni sa, zázrak uvidíš!
    Povieš - Klenot!
    A či - hračka prírody?
    Je jedno, ako ich voláš.
    Kvety - nádhera na pár dní -
    Do roka nových sa dočkáš.

    Opäť krásna kolekcia fotiek. Neviem sa na ne vynadívať a teším sa, že sa nám naša blogová galéria opäť rozrástla o jednu plnú pomyselnú výstavnú sieň. Oplatí sa v nej túlať a ako píšete v úvode - dotýkať sa krásy iba srdcom. Ďakujem za nádherný zážitok a rada si ho občas zopakujem. D.Luknárová

    OdpovedaťOdstrániť
  4. .. ja zasa ďakujem za krásne veršíky, ktorých slová sú výstižnejšie ako maľované ilustrácie.
    S pozdravom pekného dňa - gabika :)

    OdpovedaťOdstrániť