Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

26.10.13
5
          Keď som po prvý krát vstúpila do prírodnej rezervácie Jurské jazero – bola som presvedčená, že názov dostala podľa geologickej periódy Jury. Ale nie je to tak, Jura bola súčasťou druhohôr, ich obdobie bolo ukončené pred 65 miliónmi rokov. 



          Jurské jazero je trvale zamokrené horské rašelinisko o výmere 274 900 m2Vek podobných rašelinísk sa odhaduje maximálne do 15 tisíc rokov. Takže meno dostalo po Svätom Jure :) 
          Jazero sa nachádza vo výške 550 m n.m., kúsok na sever za Malým Javorníkom. Je križovatkou viacerých cyklotrás z okolia, nevstupujte prosím do rezervácie na bicykloch, platí tu štvrtý stupeň ochrany! Územie ešte nebolo zoologicky, ani botanicky preskúmané, ale na prvý pohľad je jasná jedinečnosť lokality. Nachádzajú sa tu zvláštne druhy machov a vodných rastlín, krásne paprade a byliny, veľmi staré stromy. Les zdobí koralová kalina obecná. Rezervácia je biotopom pre mnohé zvieratá a vtáky. 















































časť lesa je postihnutá čiernou škvrnitosťou 




































5 komentárov:

  1. Je to možné - - - ?

    Poznám balet Labutie jazero,
    poznám Zlaté piesky, vajnorské štrkoviská -
    letné dotyky chladivej vody
    aj ľadom zakuté mláky - zrkadliská.

    Ale tajomno kdesi nad Jurom?
    Neverím - a - čudujem sa ...
    Ku lesným vílam, machnatým škriatkom
    vraj sa hadí, uteká, vedie cesta ?!

    Verím i neverím -
    Láka ma nepoznané
    Fotky! - presvedčivý mím
    opäť rozohral predstavenie.

    A ja sa snažím, milá Gabika, zorientovať sa v tomto pre mňa novom "objave". Láka ma jeho rozprávková aj skutočná, odborne vysvetliteľná podoba. Jedna aj druhá sú príťažlivé.
    Ako dobre, že holdujete takýmto zaujímavým "túlačkám" a že nás potom, prostredníctvom slova i fotiek zoberiete so sebou.
    S pozdravom a poďakovaním D.L.


    OdpovedaťOdstrániť
  2. Znova ďakujem za krásnu báseň :) ... to územie má svoje čaro i vôňu, láka jeho vek.. Škoda že fotografia jazera nemá jeho presnú výpovednú hodnotu - t.č. je dosť vyschnuté. Muselo sa podpísať suché teplé leto, lebo zospodu je nepriepustné kryštalické podložie.
    Pekný deň!
    gabika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne fotky. Pre záujemcov prikladám brožúrku Sprievodca Šúrom, ktorú vydala organizácia APOP z programu Life Nature. http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=home.showFile&rep=file&fil=LIFE03_NAT_SK_000096_LAYMAN_SK.pdf

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No teraz sa opäť pozerám na tie Vaše parádne fotky a som si uvedomila, že to je Jurské jazero a nie jazero v Juri, v NPR Šúr. :) Možno Vás aspoň moja brožúrka bude inšpirovať k návšteve najnižšie položeného miesta v širokom okolí, tiež kúsok od Rače.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem, brožúrka je veľmi pekne spracovaná. Šúrsky les poznám iba okrajovo.. Nečudujem sa, že Jurské jazero skoro nikto nepozná - preto som chcela naňho upozorniť. Aj na webe je o ňom minimum informácií. To, že tam je, zistíte iba tak, že doňho omylom čľupnete :)
    Možno to bude impulzom pre nejakého zanieteného bádateľa a tiež sa dočká podobnej brožúry ako Šúr...

    OdpovedaťOdstrániť