Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

19.11.14
3

Tento starý recept používam už pár desaťročí. S cestom sa veľmi dobre pracuje, ako s plastelínou, čo ocenia najmä deti. Najvyšší čas zamiesiť :)

1050 g hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 celých vajec
3 lyžičky sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
                                       koreniny pomlieť:    
                                         4 lyžičky škorice
                                         2 lyžičky anízu
                                         5 zrniek nového korenia
                                         1 lyžička hrebíček
                                         1 hviezda (lyžička) badyánu
                                         kôra z citróna
Do múky pridáme preosiaty práškový cukor, sódu bikarbónu, vanilkový cukor, postrúhanú kôru a pomleté koreniny. V strede zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a 6 celých rozšľahaných vajec. Cesto dobre spracujeme, múčime steny misy a ruky, aby sa nelepilo. Odložíme do nádoby, na cesto položíme sáčok a popritláčame, aby cesto neobschlo. Potom zavrieme nádobu. Cesto musí stáť najmenej týždeň, ale aj niekoľko mesiacov. Čím dlhšie stojí, tým sa s ním lepšie pracuje. Nemusí byť v chladničke, med ho konzervuje. 
Cesto vyvaľkáme na cca 3 mm a vykrajujeme. Pečieme na papieri na 200 C, max 8 minút, ak robíte hrubšie figúrky, tak dlhšie. Ak chcete lesklé medovníky, potrite ich vajíčkom.

Biela poleva:
Na jedno bielko 20 - 40 dkg preosiateho práškového cukru + 2-3 kvapky citrónovej šťavy.

Bielko zasypete trochu cukrom, pridáte kvapky citróna a začnete šľahať. Postupne prisýpate cukor. Či je poleva akurát zistíte tak, keď zdvihnete metličky a visia na nich cencúle, ktoré nekvapkajú, ale pod váhou sa odtrhnú.
Môže sa stať, že prisýpanie cukru preženiete - nikdy nepridávajte vodu, potom by vám poleva z medovníkov odpadávala. Treba znovu pridať bielko. Ak poleva ostane, môžete si ňou vyzdobiť napr. jabĺčka.

















































3 komentárov:

  1. Ďakujem, dúfam že sa inšpirujete :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabika, recept vyskúšam, lebo ja mám zopár iných. Na tomto ma láka, že ma cesto počká, kým si naň nájdem nielen čas, ale aj správnu predvianočnú náladu. Hlavne na ozdobovanie. Vďaka za inšpiráciu. D.L.

    OdpovedaťOdstrániť